1. METRYCZKA
Rok akademicki
2025/2026
Wydział
Nauk o Zdrowiu
Kierunek studiów
Zdrowie Publiczne
Dyscyplina wiodąca
Nauki o zdrowiu
Profil studiów
ogólnoakademicki
Poziom kształcenia
I stopnia
Forma studiów
stacjonarne
Typ modułu/przedmiotu
obowiązkowy
Forma weryfikacji efektów uczenia się
egzamin
Jednostka/jednostki prowadząca/e
Studium Ekonomiki Zdrowia i Ubezpieczeń
Kod jednostki
3MC
Osoba odpowiedzialna za sylabus
Prof. dr hab. n. med. n. zdr. Aleksandra Czerw, aleksandra.czerw@wum.edu.pl
Prowadzący zajęcia
Prof. dr hab. n. med. n. zdr. Aleksandra Czerw
2. INFORMACJE PODSTAWOWE
Rok studiów
I rok
Semestr studiów
całoroczny
Suma godzin
175
Liczba punktów ECTS
7
Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim
Samodzielna praca studenta
3. CELE KSZTAŁCENIA
1.
Zapoznanie studentów z podstawowymi kategoriami gospodarki rynkowej – rynek, cena,
konkurencja, podmioty gospodarcze, gospodarstwa domowe. Dostarczenie wiedzy o gospodarce
rynkowej, mechanizmie rynkowym, optymalizacji decyzji gospodarczych, w tym w sektorze ochrony
zdrowia.
konkurencja, podmioty gospodarcze, gospodarstwa domowe. Dostarczenie wiedzy o gospodarce
rynkowej, mechanizmie rynkowym, optymalizacji decyzji gospodarczych, w tym w sektorze ochrony
zdrowia.
2.
Zaprezentowanie teorii zachowania konsumenta, modelowanie wyborów dotyczących zdrowia,
konsumpcja zdrowia i ochrony zdrowia. Zapoznanie studentów z pojęciem producenta – funkcja
produkcji, koszty produkcji, optimum producenta, produkcja w ochronie zdrowia.
konsumpcja zdrowia i ochrony zdrowia. Zapoznanie studentów z pojęciem producenta – funkcja
produkcji, koszty produkcji, optimum producenta, produkcja w ochronie zdrowia.
3.
Wskazanie różnic między podstawowymi formami rynku: konkurencja doskonała, monopol,
konkurencja monopolistyczna, oligopol. Zapoznanie z pojęciem gospodarka narodowa.
Zaprezentowanie kategorii popytu globalnego,
podaży globalnej. Wskazanie metod pomiaru produkcji globalnej i dochodu narodowego.
konkurencja monopolistyczna, oligopol. Zapoznanie z pojęciem gospodarka narodowa.
Zaprezentowanie kategorii popytu globalnego,
podaży globalnej. Wskazanie metod pomiaru produkcji globalnej i dochodu narodowego.
4.
Zapoznanie z pojęciem pieniądza i systemu bankowego. Wskazanie strony popytowej i podażowej na
rynku pieniądza. Zaprezentowanie równowagi na rynku pieniężnym.
rynku pieniądza. Zaprezentowanie równowagi na rynku pieniężnym.
5.
Wskazanie zależności między rynkiem towarów i usług a rynkiem pieniądza. Równowaga na rynku dóbr
i usług a równowaga na rynku pieniężnym – wzajemne implikacje.
i usług a równowaga na rynku pieniężnym – wzajemne implikacje.
4. EFEKTY UCZENIA SIĘ
Efekty kształcenia - wiedza
ZP1.W.09 - Zna podstawy oceny ekonomicznej programów ochrony zdrowia. ZP1.W.21 - Zna uwarunkowania ekonomiczne funkcjonowania systemu i poszczególnych podmiotów ochrony zdrowia. ZP1.W.22 - Rozumie wpływ bodźców ekonomicznych na zachowania człowieka.
Efekty kształcenia - umiejętności
ZP1.U.22 - Wyciąga wnioski z obserwacji podstawowych zjawisk gospodarczych w skali mikro- i makroekonomii. ZP1.U.24 - Definiuje podstawowe zasady planowania i monitorowania budżetów programów profilaktycznych i promocji zdrowia oraz podmiotu leczniczego.
Zakres tematyczny
1. Mechanizm rynkowy, optymalizacja decyzji gospodarczych, w tym w sektorze ochrony zdrowia. 2. Kategorie gospodarki rynkowej – rynek, cena, konkurencja, podmioty gospodarcze, gospodarstwa domowe. 3. Popyt i podaż. 4, Zależność między rynkiem towarów i usług a rynkiem pieniądza. 5. Równowaga na rynku dóbr i usług a równowaga na rynku pieniężnym. 6. Funkcja produkcji, koszty produkcji, optimum producenta, produkcja w ochronie zdrowia. 7 Zachowania konsumenta, modelowanie wyborów dotyczących zdrowia, konsumpcja zdrowia i ochrony zdrowia. 8. Zjawisko inflacji. 9. Teorie wzrostu gospodarczego. 10. Propozycje walki z bezrobociem według różnych szkół ekonomicznych. 11. Konkurencja doskonała, monopol, konkurencja monopolistyczna, oligopol. 12. Pieniądz i system bankowy. 13 Metody pomiaru produkcji globalnej i dochodu narodowego. 14. Pojęcie równowagi makroekonomicznej na rynku dóbr.
5. Zajęcia
Zajęcia 11-20
Zajęcia 11.
Zajęcia 12.
Zajęcia 13.
Zajęcia 14.
Zajęcia 15.
Zajęcia 16.
Zajęcia 17.
Zajęcia 18.
Zajęcia 19.
Zajęcia 20.
Zajęcia 21-30
Zajęcia 21.
Zajęcia 22.
Zajęcia 23.
Zajęcia 24.
Zajęcia 25.
Zajęcia 26.
Zajęcia 27.
Zajęcia 28.
Zajęcia 29.
Zajęcia 30.
6. LITERATURA
Obowiązkowa
1. Begg D., Fischer S., Dornbusch R., Mikroekonomia, PWE, Warszawa.
2. Varian H.R., Mikroekonomia. Kurs średni. Ujęcie nowoczesne, PWN, Warszawa.
3. Morris S., Devlin N., parkin D. Ekonomia w ochronie zdrowia, Wolters Kluwer, Warszawa.
2. Varian H.R., Mikroekonomia. Kurs średni. Ujęcie nowoczesne, PWN, Warszawa.
3. Morris S., Devlin N., parkin D. Ekonomia w ochronie zdrowia, Wolters Kluwer, Warszawa.
Uzupełniająca
1. Rekowski M., Mikroekonomia,AE w Poznaniu, Poznań.
2. Klimczak B., Mikroekonomia,AE we Wrocławiu, Wrocław.
2. Klimczak B., Mikroekonomia,AE we Wrocławiu, Wrocław.
7. SPOSOBY WERYFIKACJI EFEKTÓW UCZENIA SIĘ
Sposób 1
Symbol przedmiotowego efektu uczenia się
EK_ZP1_W10 EK_ZP1_W11 EK_ZP1_W12 EK_ZP1_W13
Sposoby weryfikacji efektu uczenia się
Egzamin pisemny (pytania testowe jednokrotnego
wyboru).
wyboru).
Kryterium zaliczenia
Zdobycie minimum
51% punktów
51% punktów
Sposób 2
Symbol przedmiotowego efektu uczenia się
EK_ZP1_W10 EK_ZP1_W11 EK_ZP1_W12 EK_ZP1_W13
Sposoby weryfikacji efektu uczenia się
Zaliczenie pisemne (pytania otwarte i zadania)
Kryterium zaliczenia
Zdobycie minimum
51% punktów
51% punktów
Sposób 3
Sposób 4
Sposób 5
Załączniki
8. INFORMACJE DODATKOWE
(informacje istotne z punktu widzenia nauczyciele niezawarte w pozostałej części sylabusa, np. czy przedmiot jest powiązany z badaniami naukowymi, szczegółowy opis egzaminu, informacje o kole naukowym)
Informacje dodatkowe
W ramach przygotowania studenta do zajęć i zaliczeń niezbędne będzie zapoznanie się z literaturą fachową z zakresu poruszanego podczas zajęć oraz systematyczne powtarzanie treści poruszanych podczas zajęć. Student będzie musiał wykazać się uzyskaną wiedzą podczas seminariów, na których wykonywane będą zadania. Wykłady realizowane będą za pomocą metod i technik kształcenia na odległość. Liczba możliwych terminów zaliczeń przedmiotu: 2.