Nadzór sanitarno-epidemiologiczny

1. METRYCZKA
Rok akademicki
2024/2025
Wydział
Nauk o Zdrowiu
Kierunek studiów
Zdrowie Publiczne
Dyscyplina wiodąca
Nauki o zdrowiu
Profil studiów
ogólnoakademicki
Poziom kształcenia
II stopnia
Forma studiów
niestacjonarne
Typ modułu/przedmiotu
obowiązkowy
Forma weryfikacji efektów uczenia się
egzamin
Jednostka/jednostki prowadząca/e
Zakład Profilaktyki i Zagrożeń Środowiskowych, Alergologii i Immunologii
Kod jednostki
NZC
Kierownik jednostki/kierownicy jednostek
Prof. dr hab. n. med. Bolesław Samoliński
Koordynator przedmiotu
dr n. o zdr. Jacek Borowicz
Adres mailowy koordynatora przedmiotu
jacek.borowicz@wum.edu.pl
Osoba odpowiedzialna za sylabus
dr n. o zdr. Jacek Borowicz
Prowadzący zajęcia
dr n. o zdr. Jacek Borowicz
2. INFORMACJE PODSTAWOWE
Rok studiów
II rok
Semestr studiów
I semestr
Suma godzin
32
Liczba punktów ECTS
1
Godziny kontaktowe z nauczycielem akademickim
wykład
Liczba godzin - wykład (W)
20
Kalkulacja punktów ECTS
0,8
seminarium
ćwiczenia
ECTS e-learning
ECTS zajęcia praktyczne
ECTS praktyka zawodowa
Samodzielna praca studenta
ECTS Przygotowanie do zajęć
ECTS Przygotowanie dokumentacji
Liczba godzin - Przygotowanie do zajęć i zaliczeń
12
Kalkulacja punktów ECTS
0,48
Kształcenie bez nauczyciela
3. CELE KSZTAŁCENIA
1.
Zapoznanie studentów z celami i zadaniami Nadzoru Sanitarnego Epidemiologicznego. Przedstawi Instytucje współpracujące z PIS.
Przygotowanie absolwentów do samodzielnego zdobywania wiedzy związanej z nadzorem sanitarno-epidemiologicznym
2.
Zapoznanie studentów z organizacją Inspekcji Sanitarnej oraz aktami prawnymi w tym zakresie
3.
Zapoznanie studentów z nadzorem nad chorobami zakaźnymi oraz zakażeniami szpitalnymi
4.
Przedstawienie roli szczepień ochronnych w zapobieganiu chorobom zakaźnym
5.
Wykazanie roli Inspekcji Sanitarnej i nadzoru sanitarno-epidemiologicznego jako elementu bezpieczeństwa Państwa
4. EFEKTY UCZENIA SIĘ
Wiedzy – Absolwent zna i rozumie:
1.
Wiedza - numer efektu uczenia sie
EK_ZP2_W02
Wiedza - efekty w zakresie
Opisuje metody przeprowadzania wstępnej oceny zagrożeń zdrowia populacji oraz rozpowszechnienia chorób
2.
Wiedza - numer efektu uczenia sie
EK_ZP2_W03
Wiedza - efekty w zakresie
Szczegółowo analizuje zadania i strukturę nadzoru sanitarno-epidemiologicznego
3.
Wiedza - numer efektu uczenia sie
EK_ZP2_W12
Wiedza - efekty w zakresie
Definiuje zadania i rolę zintegrowanych systemów zarządzania w sytuacjach kryzysowych
4.
Wiedza - numer efektu uczenia sie
EK_ZP2_W28
Wiedza - efekty w zakresie
Omawia uregulowania prawne dotyczące działań leczniczych, działań w nadzorze sanitarnoepidemiologicznym działań instytucji w sektorze (świadczeniodawcy, płatnik, inne podmioty), działalności organów władzy i samorządowej różnych szczebli
5.
6.
Umiejętności – Absolwent potrafi:
1.
Umiejęstności - numer efektu uczenia sie
EK_ZP2_U03
Umiejętności - efekty w zakresie
Obserwuje i wyjaśnia zjawiska w zakresie zdrowia populacji z uwzględnieniem wzajemnych relacji między zdrowiem a czynnikami społeczno-ekonomicznymi
2.
Umiejęstności - numer efektu uczenia się
EK_ZP2_U14
Umiejętności - efekty w zakresie
Przeprowadza krytyczną analizę i interpretację ekspertyz, raportów z zakresu polityki zdrowotnej, ekonomiki zdrowia, stanu zdrowia społeczeństwa
3.
4.
5.
6.
Kompetencji społecznych – Absolwent jest gotów do:
1.
Kompetencje społeczne - numer efektu uczenia sie
EK_ZP2_K01
Kompetencje społeczne - efekty w zakresie
Zna poziom swoich kompetencji i jest gotów do korzystania z pomocy ekspertów, współpracuje w zespole interdyscyplinarnym, zgodnie z zasadami etyki zawodowej i uregulowaniami prawnym
2.
Kompetencje społeczne - numer efektu uczenia sie
EK_ZP2_K02
Kompetencje społeczne - efekty w zakresie
Przejawia zaangażowanie w promocję zdrowia publicznego i zainteresowanie problemami polityki społecznej i zdrowotne
3.
Kompetencje społeczne - numer efektu uczenia sie
EK_ZP2_K10
Kompetencje społeczne - efekty w zakresie
Samodzielnie zdobywa wiedzę i poszerza swoje umiejętności badawcze korzystając z obiektywnych źródeł informacji. Jest przygotowany do podjęcia studiów III stopnia w jednostkach organizacyjnych, które je prowadzą
4.
5.
6
5. Zajęcia
Zajęcia 1-10
Zajęcia 1.
Forma zajęć
Wykład
Treści programowe
Rola Nadzoru Sanitarnego w Zdrowiu Publicznym
Efekty uczenia się
EK_ZP2_W02 EK_ZP2_W03 EK_ZP2_W12 EK_ZP2_U03 EK_ZP2_U14 EK_ZP2_W28 EK_ZP2_K01 EK_ZP2_K02 EK_ZP2_K10
Zajęcia 2.
Forma zajęć
Wykład
Treści programowe
Zadania PIS w zakresie nadzoru nad żywnością, żywieniem i przedmiotami użytku
Efekty uczenia się
EK_ZP2_W02 EK_ZP2_W03 EK_ZP2_W12 EK_ZP2_U03 EK_ZP2_U14 EK_ZP2_W28 EK_ZP2_K01 EK_ZP2_K02 EK_ZP2_K10
Zajęcia 3.
Forma zajęć
Wykład
Treści programowe
Higiena środków spożywczych Dobra praktyka higieniczna (Good Hygienic Practice - GHP Dobra praktyka produkcyjna (Good Manufacturing Practice - GMP)
Efekty uczenia się
EK_ZP2_W02 EK_ZP2_W03 EK_ZP2_W12 EK_ZP2_U03 EK_ZP2_U14 EK_ZP2_W28 EK_ZP2_K01 EK_ZP2_K02 EK_ZP2_K10
Zajęcia 4.
Forma zajęć
Wykład
Treści programowe
System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (Rapid Alert System for Food and Feed), zwany dalej "systemem RASFF"
Efekty uczenia się
EK_ZP2_W02 EK_ZP2_W03 EK_ZP2_W12 EK_ZP2_U03 EK_ZP2_U14 EK_ZP2_W28 EK_ZP2_K01 EK_ZP2_K02 EK_ZP2_K10
Zajęcia 5.
Forma zajęć
Wykład
Treści programowe
System analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (Hazard Analysis and Critical Control Points), zwany dalej "systemem HACCP"
Efekty uczenia się
EK_ZP2_W02 EK_ZP2_W03 EK_ZP2_W12 EK_ZP2_U03 EK_ZP2_U14 EK_ZP2_W28 EK_ZP2_K01 EK_ZP2_K02 EK_ZP2_K10
Zajęcia 6.
Forma zajęć
Wykład
Treści programowe
Bezpieczeństwo i higiena pracy, Zadania służby medycyny pracy Choroby zawodowe Orzekanie o chorobach zawodowych
Efekty uczenia się
EK_ZP2_W02 EK_ZP2_W03 EK_ZP2_W12 EK_ZP2_U03 EK_ZP2_U14 EK_ZP2_W28 EK_ZP2_K01 EK_ZP2_K02 EK_ZP2_K10
Forma zajęć
Wykład
Treści programowe
Czynniki uciążliwe w pracy. Narażenie na hałas i drgania mechaniczne Najwyższe dopuszczalne stężenia i natężenia czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy.
Efekty uczenia się
EK_ZP2_W02 EK_ZP2_W03 EK_ZP2_W12 EK_ZP2_U03 EK_ZP2_U14 EK_ZP2_W28 EK_ZP2_K01 EK_ZP2_K02 EK_ZP2_K10
Forma zajęć
Wykład
Treści programowe
Wymagania zdrowotne żywności - ustawa o bezpieczeństwie żywienia i żywności, żywienie zbiorowe Nowa żywność, żywność genetycznie zmodyfikowana,
Efekty uczenia się
EK_ZP2_W02 EK_ZP2_W03 EK_ZP2_W12 EK_ZP2_U03 EK_ZP2_U14 EK_ZP2_W28 EK_ZP2_K01 EK_ZP2_K02 EK_ZP2_K10
Forma zajęć
Wykład
Treści programowe
Nadzór Inspekcji Sanitarnej nad jakością wody przeznaczonej do picia
Efekty uczenia się
EK_ZP2_W02 EK_ZP2_W03 EK_ZP2_W12 EK_ZP2_U03 EK_ZP2_U14 EK_ZP2_W28 EK_ZP2_K01 EK_ZP2_K02 EK_ZP2_K10
Forma zajęć
Wykład
Treści programowe
Nadzór Inspekcji Sanitarnej nad czystością powietrza
Efekty uczenia się
EK_ZP2_W02 EK_ZP2_W03 EK_ZP2_W12 EK_ZP2_U03 EK_ZP2_U14 EK_ZP2_W28 EK_ZP2_K01 EK_ZP2_K02 EK_ZP2_K10
6. LITERATURA
Obowiązkowa
1) Marcinkowski J., T., Podstawy Higieny, Volumed, Wrocław, 1997.
2) Ustawa o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi
3) Ustawa o Państwowej Inspekcji Sanitarnej
4) Rozporządzenie MZ w sprawie wymagań jakim powinny odpowiadać pod względem fachowym i sanitarnym pomieszczenia i urządzenia podmiotu leczniczego.
5) Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie szczegółowego sposobu postępowania z odpadami medycznymi
6) Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie niepożądanych odczynów poszczepiennych.
7) Aktualny Komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego w sprawie Programu Szczepień Ochronnych
Uzupełniająca
1) Magdzik W, Naruszewicz – Lesiuk D, Zieliński A, Choroby zakaźne i pasożytnicze – epidemiologia i profilaktyka, α –medica Press, Bielsko-Biała, 2004.
2) Kowalczyk M, Rump S, Kołaciński Z, Medycyna katastrof chemicznych, Wydawnictwo lekarskie, PZWL, Warszawa 2004.
3) Kayser F, H, Bienz K, A, Eckert J, Zinkernagel R, M, Mikrobiologia lekarska, Wydawnictwo Lekarskie, PZWL, Warszawa 2007.
7. SPOSOBY WERYFIKACJI EFEKTÓW UCZENIA SIĘ
Sposób 1
Symbol przedmiotowego efektu uczenia się
EK_ZP2_W02 EK_ZP2_W03 EK_ZP2_W12 EK_ZP2_U03 EK_ZP2_U14 EK_ZP2_W28 EK_ZP2_K01 EK_ZP2_K02 EK_ZP2_K10
Sposoby weryfikacji efektu uczenia się
Aktywne uczestnictwo w zajęciach



Kryterium zaliczenia
Obecność na 100% zajęć
Sposób 2
Symbol przedmiotowego efektu uczenia się
EK_ZP2_W02 EK_ZP2_W03 EK_ZP2_W12 EK_ZP2_U03 EK_ZP2_U14 EK_ZP2_W28 EK_ZP2_K01 EK_ZP2_K02 EK_ZP2_K10
Sposoby weryfikacji efektu uczenia się
Wiedza z zakresu przedmiotu egzamin testowy
Kryterium zaliczenia
Zaliczenie testu końcowego na co najmniej 60%
Sposób 3
Sposób 4
Sposób 5
8. INFORMACJE DODATKOWE
(informacje istotne z punktu widzenia nauczyciele niezawarte w pozostałej części sylabusa, np. czy przedmiot jest powiązany z badaniami naukowymi, szczegółowy opis egzaminu, informacje o kole naukowym)
Informacje dodatkowe
Zaliczenie przedmiotu: egzamin
możliwość maksymalnie 1 podejścia poprawkowego
W przypadku nieobecności wymagane jest zwolnienie lekarskie oraz zaliczenie ustne lub pisemne materiału z opuszczonych zajęć. Dopuszczalna jest maksymalnie 1 nieobecności w ciągu cyklu zajęć – musi być usprawiedliwiona i zaliczona.
Możliwość pisania pracy licencjackiej i magisterskiej u prowadzącego przedmiot

Prawa majątkowe, w tym autorskie, do sylabusa przysługują WUM. Sylabus może być wykorzystywany dla celów związanych z kształceniem na studiach odbywanych w WUM. Korzystanie z sylabusa w innych celach wymaga zgody WUM.